305 Commercial Street Studio

Photos

credits: Photographer: Meggie Booth, meggie@mboothphotography.com, 207.776.5831

Project Name

305 Commercial Street Studio

305 Commercial Street Studio

The new design studio at 305 Commercial Street represents an expanding company and workplace thinking. The 2,200 square-foot leased space was fit-up to allow for multiple modes of working, and incorporates “third space,” the space between work and home. There are spaces to relax, think, present, meet, pause and touch-down.

Located on the edge of the busy Old Port area of Portland, the space faces south to the commercial waterfront and tourist district. The site is urban, in the historic Baxter Building with large windows set four feet above street level. (fig. 11)

On the interior, the original 14 foot tall, 15 inch square, wood columns were stripped of their paint and wrapped in felt sleeves. The ceiling structure was painted out white to allow for indirect LED light. (fig. 1-6)

The reception seating space to the left of the entrance is also a casual meeting space. (fig. 3) It features mid-century furniture by Charles Eames and Irving Harper, a commercial walk-off matt cut into a circle and whipstitched with nylon rope, and a laser cut cardboard chandelier. On the wall above the sofa, digitally printed artwork is changed each month to keep the space lively and engaging. (fig. 2-4)

The desking system by Knoll was chosen because of its simple structure, flexibility and ability to add a custom color on the legs and end panels. (fig. 1)

The curved homosote wall, painted in stripes with portions left raw, and wool upholstered stools made with IKEA cabinet legs, allow for pin-up and discussion as well as future expansion space for desking. (fig. 5-6)

The conference room is infused with a residential feel. The Eames chairs and table in walnut is paired with an IKEA walnut credenza and multiple write-on wall surfaces. A projector, camera, ceiling mounted speakers and microphones allow for connectivity. (fig. 7)

At the heart of the studio is a 25 foot by 3 1/2 foot work island and library. (fig. 8) This area provides additional meeting and working space with pin-up boards as well as storage for the materials library. The LED pendant fixtures with silicone shades light the work surface. (fig. 9) Drawers and shelves keep supplies, trace, pencils and tools in close reach.

At the back of the space is the staff entrance. The entire floor area is covered in a natural coir walk-off matt. Bike racks and lockers are provided for commuters, just off of the vibrant red restroom. (fig. 10) A second conference room allows private space for phone calls, staff who may be nursing, and video presentation.

 

Architecture or A/E Firm Name

Lavallee Brensinger Architects, 305 Commercial Street, Portland, ME 04101, 207.558.7200; 155 Dow Street, Suite 400, Manchester, NH 03101, 603.622.5450; 40 Cambridge Street, Charlestown, MA 02129, 617.398.2035

Architect

Paul Lewandowski, AIA, IIDA, LEED AP, NCARB

Team

Paul Lewandowski, AIA, IIDA, LEED AP, NCARB; Jeff Galvin, AIA, LEED AP, NCARB

Consultants

Interior Designer: Lavallee Brensinger Architects, Paul Lewandowski, AIA, IIDA, LEED AP, NCARB, Paul.Lewandowski@LBPA.com, 207.558.7200; Cabinetry: Asa Gorman Builders, Asa Gorman, Asa.gorman@gmail.com, 802.683.1307; Flooring: Paul G. White Interior Solutions, Paul C. White, paul@paulgwhite.us, 207.797.7949

Location

Lavallee Brensinger Architects, 305 Commercial Street, Portland, ME 04101, 207.558.7200

General Contractor

Grayboard Custom, John Astor, john@grayboardcustom.com, 207.671.4419